Rineke van den Berg, 19 maart 2018, Spagyriek, Alchemistische heling voor de mensheid

Spagyriek, Alchemistische heling voor de mensheid?
Of hoe planten je kunnen steunen in jouw transformatieproces.

 

Wie is Rineke van den Berg?
Als dochter van een zeer bewuste tuinder heeft zij altijd de immense verbinding van de natuur ervaren. Rineke sprak toen maar nog steeds met de natuur. De planten en bomen vertegenwoordigen en herinneren ons  het licht wat wij soms vergeten zijn. Alleen al om dagelijks in de natuur te zijn voelde Rineke zich als klein gevoelig meisje sterk.
Haar vader nam haar aan de hand mee en vertelde verhaaltjes over de planten die ten dienste konden staan voor de mensheid. Dokters bezoeken was er amper bij, voeding en homeopathie was het thema in het gezin waar Rineke opgroeide.

Als jonge vrouw heeft ze jarenlang in de zakelijke wereld rondgezworven als productmanager en andere functies. Na een forse burnout ontdekte Rineke dat dit niet haar bestemming kon zijn en dat ze eigenlijk op het foute pad aan het lopen was.
Na een jarenlange studie van Ayurvedische geneeskunst en traditionele Chinese geneeswijzen, maar ook Westerse diagnostiek is zij complementair therapeut geworden en heeft nu al jaren een drukke praktijk in de Hoeksche Waard.  Rineke werkt niet met apparaten samen, zo zegt ze de apparaten willen ook niet met haar werken. Immers deze machines zijn door mensen geprogrammeerd. Het energie niveau van elk mens is anders en ook steeds in beweging net als de seizoenen.

Al vanaf haar jeugd is Rineke bezig met het creëren van Alchemistische middelen. Nu al vele jaren schrijft ze maandelijks als columniste voor het magazine Spiegelbeeld. Onder de titel De kleine Alchemist creëert Rineke telkens de meest wonderlijke, maar vooral werkzame recepten. Een eigenlijke aanzet om zelf de ontelbare mogelijkheden te ontdekken die zo voor de hand liggen.

Nu heeft ze de liefde voor de “grote” Alchemie gevonden in het creëren in Spagerische persoonlijke complexen. Dit is de werkelijke Alchemie. Zoals de Westerse alchemisten van lood goud maakten, gingen de Oosterse Alchemisten op zoek naar de eeuwige jeugd en een lang en gezond leven. Het mag duidelijk zijn dat het hart van Rineke sneller klopt bij de laatste groep WARE Alchemisten. Planten dienen zich aan bij Rineke, maar fluisteren ook thema’s, maar vooral oplossingen. Zweverig? Welnee zegt ze, gewoon werkelijkheid.

 

Wat is Spagyriek?
Spagyriek is een zuiver natuurlijk product gemaakt vanuit planten die op Alchemistische wijze worden bereid. In de Spagyriek worden ziekten beschouwd als processen die plaatsvinden in het kader van onze persoonlijke evolutie (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel) en bewustwording. Bij deze processen zijn dus niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de ziel betrokken. Ziekten kunnen worden beschouwd als een verstoring in onze balans, die ons wezen en ons bewustzijn er toe aanzet om een nieuw evenwicht op een hoger niveau te vinden.

Op dat hogere niveau heeft de mens een groei in bewustzijn doorgemaakt en is hij fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel beter aangepast aan zijn omgeving. Bovendien heeft de mens op dat hogere niveau meer besef van zijn levensdoel en zijn er kwaliteiten en bronnen beschikbaar gekomen waarmee hij zich aan die levensopdracht kan wijden.

Spagyriek wordt bereid met behulp van een alchemistisch proces. Alchemie is de kunst van transformatie. Volgens de verhalen hielden alchemisten zich bezig met de transformatie van lood in goud. Symbolisch gezien beschrijft dit de spirituele ontwikkeling van de mens die zijn ego overstijgt en zich zijn ware, essentiële aard herinnert. Alchemie brengt een proces van persoonlijke ontwikkeling op gang waarin de mens leert de kwaliteiten van zijn ziel volledig tot expressie te brengen.

Het eindproduct van een alchemistisch proces kan vergeleken worden met een diamant. Een diamant is opgebouwd uit een raster van koolstofatomen dat onder grote druk en hitte geleidelijk aan is gekristalliseerd tot grafiet en uiteindelijk tot diamant. Een diamant heeft de structuur van een zuiver kristal, heeft vele facetten en is zo onverwoestbaar dat zij door iedere andere materiële structuur heen kan dringen. De ‘druk’ en ‘hitte’ die wij in ons dagelijks leven ervaren, leiden er eveneens toe dat onze ziel kan uitkristalliseren en haar vele facetten tot uitdrukking kan leren brengen, waarbij zij door alle structuren van ons leven kan heen dringen om deze te vervolmaken.

Rineke neemt je vanavond mee in een wonderlijke wereld waarbij ont-binden, bereiden en op andere maar steeds krachtigere wijze verbinden centraal staat.  De Alchemistische begrippen zullen door Rineke worden vertaald in een begrijpelijk en boeiend verhaal. Ook zal zij demonstreren hoe de verschillende planten zich aandienen bij de bereiding van een persoonlijk complex. Stap in de magische wereld die Spagyriek heet.

Everhard Mulder, 12 februari, Boeddhisme

Elke lezing over het boeddhisme is anders, ook al zou het onderwerp hetzelfde zijn. Dat komt deels omdat ik niet van standaard verhalen houd, deels omdat ik graag en veel improviseer, maar voor een groot deel door de reacties vanuit het publiek.
Wat de inhoud van mijn lezing voor jullie betreft, zou ik graag een beetje in de buurt willen blijven van “de kern” van het boeddhisme. Dat is al een heel gepuzzel want wat de boeddhisten zelf beschouwen als “de kern”is vaak nog heel verschillend.

En toch….ik volg trainingen bij (Tibetaanse) monniken en zij maken zich er zorgen om dat het boeddhisme zeer vele vormen aan heeft genomen en in het westen gaat nemen. In Tibet is het boeddhisme anders dan in China, wat weer anders is als in Thailand en wat weer erg verschilt van hoe het er in Japan uitziet.

Het boeddhisme heeft de neiging zich aan te passen aan de cultuur van het land als het zich daar gaat manifesteren. Zo vind je in het Chinese boeddhisme bv. heel veel terug van het Taoïsme.

Het boeddhisme in het westen heeft de neiging zich te “verchristelijken”. Jezus, met zijn claim de “zoon van God”te zijn, wordt gaarne terzijde geschoven en vervangen door de “mens” Boeddha: zoals Jezus vereerd wordt, wordt Boeddha als een godheid vereerd, de bijeenkomsten van boeddhisten lijken vaak op kerkdiensten….kortom: Jezus wordt vervangen door de Boeddha en het boeddhisme in het westen krijgt een soort religieuze sfeer. En het boeddhisme is geen religie. Het os ethiek. Boeddha was een mens die op zoek ging naar de oplossing van het lijden dat elk mens in zijn leven tegenkomt, geen godheid.

Wat blijft er over, in al die verschillende vormen van het boeddhisme, van de oorspronkelijke drive die de Boeddha had, die er bv. totaal niet van gediend was als een godheid vereerd te worden?

Daar wil ik graag iets over vertellen. Zijn drive om de bron van het lijden te vinden en de oplossing daarvan en welke weg we daarbij zouden kunnen behandelen. Dan gaat het om de “4 edele waarheden”en het “achtvoudig pad”.  Dat verbindt alle Boeddhistische stromingen met elkaar, zoals het Onze Vader en de tien geboden alle christenen, van welke pluimage dan ook, verbindt.

En door alle toestanden rond mindfulness, yoga, meditatie, tempeltjes en rituelen, dreigt men die 4 edele waarheden en het achtvoudig pad (wat zeer strenge ethiek bevat) te vergeten. Maar het was de kern van de boodschap van de Boeddha, niet de makkelijkste, maar wel de interessantste en, ook voor ons vandaag de dag, de confronterendste.