Terugblik op de huisavond 24 maart 2014.
Twaalf enthousiaste deelnemers zaten vol spanning te wachten tot de avond zou beginnen. Mesologie, wat was dat en wat kon je er mee?
Christien wilde altijd al iets met geneeskunde gaan doen. Op een bepaald moment kwam de opleiding Mesologie op haar pad en dat heeft ze vanaf dat moment niet meer losgelaten. Zes jaar lang studeren en drie jaar praktijk erachteraan, dat houd je alleen maar vol als je er volkomen door gegrepen bent. Intussen heeft ze een eigen praktijk.
Dat ze inmiddels de nodige wijsheid en ervaring op dit gebied heeft opgebouwd, merk je meteen als je haar hoort praten. Rustig en weloverwogen leidde ze ons deskundig door de powerpoint-presentatie heen.
We leerden dat Mesologie een combinatie is van de reguliere geneeskunde en een aantal alternatieve geneeswijzen (homeopathie, Chinese geneeskunde, Ayurveda etc). Wat opvalt is de zorgvuldige en uitgebreide wijze waarop patiënten worden behandeld. Het begint al meteen met het invullen van een uitgebreid vragenformulier dat zij het liefst van te voren ontvangt zodat ze alle tijd heeft de inhoud goed te bestuderen. Op het consult komt daar dan nog een gesprek bovenop gevolgd door een uitgebreid onderzoek, onder meer met een EFD apparaat (EFD staat voor Electro Fysiologische Diagnostiek) om de zgn. disfunctie vast te stellen. Aan de hand van dit onderzoek wordt uiteindelijk een middel uitgezocht. Het kan dan zijn dat je een advies krijgt om een bepaald vitamine- of mineraaltekort aan te vullen, het kan ook zijn dat je kruiden of een homeopathische middel moet gebruiken of dat je voedingstips krijgt. De middelen worden eerst gecontroleerd met het EFD apparaat. Hoe reageert de patiënt daarop, is dit het juiste middel, is het toch beter naar de reguliere arts te gaan? Ook kan het gebeuren dat je op consult komt voor een pijnlijke pols maar dat je wordt behandeld aan de dunne darm.
Christien betoogt dat ze zo graag zou willen samenwerken met de reguliere artsen, maar helaas staat lang niet iedereen daar voor open.
Na de pauze kregen we een overzicht van een juist voedingspatroon. Het verbaasde waarschijnlijk niemand dat we in feite veel minder suiker moeten gaan gebruiken. ‘Suiker’, zo zei Christien, ‘zou weer moeten worden wat het vroeger was, een kleine traktatie.’ We leerden ook dat harde en halfharde vetten beter niet gebruikt kunnen worden (verhit de olijfolie niet maar sprenkel liever iets over je voedsel), dat een goed bord eten minstens voor de helft is gevuld met verse groente en dat we het beste (onbewerkte) producten kunnen kiezen van de onze eigen geboortegrond. Dat betekent dat voor iemand van bijvoorbeeld Surinaamse afkomst heel andere dingen gezond zijn dan voor Nederlanders (en andersom). Doe alles met mate, ga ook niet overdrijven door elke dag kokosolie te gebruiken. Doe het zo af en toe, wissel af. De schijf van vijf is een goede leidraad.
Daarna ging Christien aan de slag met het EFD apparaat. Iedereen die dat wilde werd kort onderzocht. Opvallend was dat er vaak al binnen een half minuutje testen iets uitkwam waar je je voordeel mee kon doen. Echt zo’n apparaat waarvan je zeg: ‘hoe is het mogelijk.’
Er kwam net een mail binnen van een deelnemer die schreef: wat een goede, interessante lezing. Ik ben geen moment weggezakt. Toen ik dat las dacht ik: dat is precies goed geformuleerd. Zo voelde ik het ook. Een gezellige, leerzame avond gepresenteerd door een vriendelijke vakvrouw. Ik ben meteen begonnen met suiker te minderen. En u?
Heeft u deze avond meegemaakt en wilt u op dit stuk reageren of zelf iets schrijven, klim dan in uw toetsenbord en schrijf uw mening op info@parapsychologiezaanstreek.nl. Heeft u geen computer, schrijf dan zo’n lekkere ouderwetse brief en stuur die naar de Irisstraat 1, 1521WK te Wormerveer.
Willem