In therapieland heb je allerlei soorten methodes, hypes, technieken, uitbreidingen op technieken en afleidingen van technieken.
Als je als therapeut op de hoogte wilt blijven dan kun je je lol op met bijscholen. Naast alle reguliere methoden, zijn er tal van ‘complementaire’ technieken die vaak goede resultaten opleveren. Kortom: in therapieland, voor elk wat wils.
Bij de RET methode, leer je bewust kijken naar de bril die je gebruikt om naar situaties te kijken. Dit geeft inzicht en vandaar uit kun je gedrag veranderen.
Laten we deze methodiek nu eens vergelijken met het Werk van Byron Katie. Zij is een vrouw die al tientallen jaren de wereld rondtrekt met een door haar ontwikkelde manier om jezelf beter te voelen. Ze trekt volle zalen want haar methode werkt en je hoeft er niet voor in therapie. Je kunt het zelf doen.
Wat houdt the Work van Byron Katie dan in? De theorie is eenvoudig. Je leert kijken naar je gedachten die de oorzaak zijn van je lijden. Je stelt jezelf de volgende 4 vragen:
1) Is het waar?
2) Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
3) Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4) Wie zou je zijn zonder die gedachte?
Nadat je de uitspraak hebt onderzocht met de vier vragen is het tijd om de vraag die je onderzoekt om te keren. De omkering is belangrijk, want die zorgt ervoor dat je het tegenovergestelde van wat je aanvankelijk geloofde kan ervaren. Zo kun je een uitspraak omkeren naar jezelf, een ander en naar het tegenovergestelde.
Een voorbeeld:
Een cliënte komt bij mij en is zeer verdrietig omdat ze 59 jaar oud is en na jaren in onderwijs op een nare manier uit haar baan is gezet. Ze wil een nieuwe baan maar zegt: “Nu het crisis is vind ik nooit meer een baan. Ik ben veel te oud”.
Ik stel voor dat zij op deze opmerking de vier vragen loslaat.
1) Is dit waar? “Nou ja, het is waar, want iedereen zegt het, en het is crisis.”
2) Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? “Tja, dat niet. Nee, absoluut zeker niet, dat niet.”
3) Hoe reageer je als je de gedachte gelooft? “Ja, dat zag je, dan word ik verdrietig en dan voel ik mij oud en overbodig. Ik raak er gedeprimeerd van”
4) Wie zou je zijn zonder die gedachte? “Tja, als ik dit niet zou denken, dan zou ik me niet zo belabberd voelen. Dan zou ik denk ik optimistischer zijn en gaan solliciteren.”
Dat is natuurlijk een heel mooi aanknopingspunt voor het vervolg: de omkering.
In dit geval zou dat kunnen zijn. ‘Zelfs nu het crisis is, vind ik nog een baan. Ik ben nog niet te oud’
De cliënte keek in eerste instantie een beetje sceptisch, aangezien dit wel een heel eenvoudige manier leek om haar gevoel te veranderen. Maar ik liet haar de omkering herhalen en legde uit dat wij heel erg overladen worden door overtuigingen en aannames van anderen die zij weer hebben overgenomen van anderen en helemaal niet hoeven te kloppen.
Afijn, ze kreeg weer moed en ging solliciteren. Na 2,5 maand had ze de keus uit drie banen. Nu drie jaar later, werkt zij nog steeds. Als je eenmaal hebt ervaren dat het stellen van deze 4 vragen aan jezelf, jouw gevoel doet veranderen, dan kun je ze steeds toepassen als je een naar gevoel hebt. Daar gaat namelijk altijd een gedachte aan vooraf. ‘Els vindt mij niet aardig’ draai om: ‘Ik vind Els niet aardig’ en draai nog eens om: ‘Els vind mij aardig’ naar ‘Ik vind Els aardig’.
De gevoelservaring na de veranderde gedachte maakt dat iemand zelf verder kan. Een fantastische methode.
Het uitproberen waard. Zie voor meer info www.thework.com
Martine Clausen, vragensteller